Ce inteleg din sfaturile de dezvoltare personala

In ultimul timp au aparut o multime de site-uri si bloguri ce au ca subiect dezvoltarea personala. Fara prea multe exceptii majoritatea abunda in sfaturi, pasi, modalitati simple de a obtine succes, incredere, motivatie, de a scapa de lene. Si pentru a parea organizate, sfaturile sunt si numerotate: 10 modalitati de a scapa de stres, 14 pasi simpli pentru a zambi toata ziua si chestii in genul asta. Dar cam care ar fi problemele pe care le identific eu?

Up, up and away

Up, up and away

Stilul american. Si aici ma refer la cele scrise dupa modele americane. Cele americane au evident, un stil american 🙂 Modalitatea de prezentarea a ideilor are un stil exagerat de optimist. Pentru a obtine acest efect se folosesc cuvinte specifice gen pozitiv(ism), zambet, buna dispozitie, optimism, voiosie etc.

Testimoniale. Si eu pot, si el poate deci si TU poti. Se bazeaza pe o contagiune/infectare sociala. Deci daca citesti acele sfaturi vor avea efect garantat. Doar au functionat pe atatia oameni.

Secretele. Multe enunturi sunt prezentate ca niste secrete ce sunt accesibile doar campionilor, dar cei ce scriu blogul/cartea sunt atat de generosi si va vor spune aceste lucruri pe gratis.

Pasii. Pentru ca sa nu faci un efort deosebit instructiunile sunt structurate in pasi. 3, 13, 33, 66 etc. Progresul e astfel mai usor de urmarit.

Acestea au fost niste elemente enumerative. Problema rezida de fapt in altceva. Multe sfaturi sunt intr-adevar bune. Ti se spune ca pentru a face ceva trebuie sa fii creativ. In alt caz nu are rost sa te enervezi. Sau sa fii prietenos cu cei din jur. Sa te porti cu ei asa cum vrei ca ei sa se poarte cu tine.

Si totusi ce inseamna sa fii creativ? Cum sa nu te enervezi? Cum sa nu afisezi o mutra plictisita cand esti plictisit si nu ai chef de nimic? Ti se spune sa nu bagi in seama chestiile care nu conteaza. Pai, daca poti sa faci asta, o faceai deja. Tinutul jurnalului? O duda. Cand sa mai gasesti timp sa scrii si in jurnal? Sa-ti urmaresti progresul?.

Unele puncte sunt atat de multe ca nu ai nici o sansa sa le realizezi. Ma intreb care e solutia? Sa le scoti la imprimanta si sa le lipesti pe pereti. Eventual o sa le vada prietenii si o sa te compatimeasca. Sau poate le vor trage la xerox. Printre sfaturi sunt unele care evoca o epopee. Adica din cateva cuvinte se dezvolta o intreaga poveste. Gen sa te muti in alt oras, sa-ti schimbi jobul sau alte chestii destul de radicale. In nici un caz nu cred ca astfel de instructiuni ar trebui incluse pe o lista de banalitati. Fiecare in parte e o intreaga poveste, dar de dragul listelor le ingramadim in acelasi loc. Si conteaza si la SEO atatea cuvinte cheie ingramadite.

Nu esti invatat cum sa fii o persoana amuzanta. Sau creativa. Ti se spune simplu sa nu faci glume proaste sau sa nu-i jignesti pe altii. Poate individul respectiv nu-si da seama cum sa nu faca unele lucruri pe care le face inconstient. Are pur si simplu nevoie de asistenta. Si aici se ajunge la alta problema.

Multe astfel de sfaturi sunt niste preview-uri, sunt informative. Daca vrei continut premium trebuie sa platesti sa devii membru pentru a avea acces la sectiunile platite, sa cumperi cartea sau audiobook-ul sau un DVD cu instructiuni precise care iti promite imbunatatirea fundamentala a vietii.

Pentru cineva cu reale probleme sfaturile nu functioneaza. Ca idee sunt bune, dar inaplicabile. De aceea ai nevoie de un training. un fel de coach; cineva care sa stea de capul stau sa te indrume pe directie. Nu de altceva, dar se ajunge intr-o astfel de situatie cand nu esti in stare prin propria vointa sa-ti impui niste limite si principii. Viata trece prin tine si tu asisti la cursul ei implacabil. Avem nevoie sa fim zgaltaiti puternic. Dar trebuie sa vrem si sa fim pregatiti pentru asta.

Partea buna e ca spalarea de creier functioneaza in cazul creierelor prespalate. La americani functioneaza perfect. La noi mai putin. Dar situatia se poate schimba. Daca ti se repeta in urechi toata ziua chestii pe aceeasi tema, esti bombardat toata ziua cu mesaje in care ti se explica ca ai nevoie sa te dezvolti, incepi sa le crezi. Saturarea cu astfel de informatii le face sa para cumva corecte si dobandesc legitimitate. In mod ironic se aplica o lege de-a lui Murphy care spune ca un lucru facut gresit de suficient de multe ori devine corect.

Dureaza desigur dar incet incet ne apropiem din ce in ce mai mult de cultura americana. Nu am cifre la acest moment, dar sunt sigur ca in 2010 oamenii merg mult mai mult la psiholog decat acum 10 ani. Si cu siguranta mult mai mult decat acum 20. Cum unii sunt reticenti sa mearga la un “specialist” aceste site-uri sunt un fel de paradis. Happy brainwashing 😀

One thought on “Ce inteleg din sfaturile de dezvoltare personala

 1. pauldumitru

  am aceleasi probleme. dar, pe de alta parte, am incetat sa mai consider aceste site-uri drept o spalare pe creier. adica tine de tine daca te lasi spalat pe creier sau daca continui sa tii activa in backgroung luciditatea caracteristica tie sau poporului din care vii. de exemplu, pare ca oameni ca Cioran, Eliade, mai nou Heta Muller sunt niste exemple de luciditate care ne prind foarte puternic. se afla in noi. chiar faptul ca suntem europeni ne diferentiaza.

  in schimb, americanii tind sa priveasca oamenii din mai multe perspective, iar una este cea mecanica. avem o parte mecanicizata in noi (obisnuintele, ticurile, acele lucruri/gesturi pe care le facem inconstient dar repetat sunt dovezile). deci putem sa beneficiem de aceasta trasatura daca stim sa o folosim inteligent, au gandit ei. poate ca de aici vin diferentele de abordare. e normal sa fie mai greu sa vinzi modul lor de devoltare unui roman, invatat sa reflecte mai mult decat sa actioneze.

  eu, spre exemplu, inca am probleme cu ghiotura: time management, motivatie, amanare (asa-zisul procrastination) si tot asa. pana la urma, exista mereu lucruri de imbunatatit. dar faptul ca ma gandesc la ele nu este intotdeauna de ajuns. ele au devenit niste obisnuinte, au intrat sub piele si actioneaza fara sa vrei, de multe ori. poate ca micile exercitii prin care le poti indrepta iti vor da mai mult timp liber si asta ar putea fi mai important decat faptul ca schimbarea vine in 10 pasi sau in 23 de moduri.

  personal, citesc din cand in cand blogul acesta, cam cel mai valoros de pana acum: http://www.dragosroua.com/33-ways-to-get-and-keep-yourself-motivated/. nu mi se pare intrusiv, slab, nereprezentativ, stereotipic. mi se pare valoros

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *