Nu conteaza CE spui ci CUM spui

Ideea in mod evident nu imi apartine. Si totusi e demult cliseu ca nu conteaza ce spui ci cum spui. Cum se ajunge totusi la aceasta idee si de ce este acceptata? Destui oameni care spun ca pentru ei informatia e valoroasa si principiile sunt importante se lasa, uneori cu buna stiinta, influentati de o forma de prezentare.Reiau faptul ca ideea nu imi apartine, si incerc acum sa spun acelasi lucru. dar altfel. Multe prezentari nu aduc o idee originala de multe ori. De altfel intr-un discurs nu poti transmite prea multe idei ca obosesti audienta. Nu poti sa strecori 5 idei in 5 minute pentru ca nimeni nu a inteles nimic si cel mai probabil a si  uitat.

Atunci, daca ideile in general nu sunt noi, de ce unele prezentari,discursuri, cuvantari sunt memorabile iar altele nu? De exemplu sa presupunem ca ti se inmaneaza un premiu. Toata lumea se asteapta sa te urci pe scena, sa zambesti prietenos, sa pari emotionat, sa aduci multumiri oamenilor care te-au sustinut si ce inseamna pentru tine distinctia primita.

Acestea au fost elementele verbale. O diferenta covarsitoare o fac elementele nonverbale ale comunicarii: Cum esti imbracat, ce tunsoare ai, ce postura adopti, cum dai din maini, mimica fetei si nu in ultimul rand ce fata ai. Pentru ca nu trebuie neglijat acest aspect: o persoana atragatoare nu este doar atragatoare in mod sexual ci si mai carismatica in general. Ceilalti ii acorda mai multa atentie daca are o postura impunatoare, daca vorbele sunt insotite de gesturi ce sunt in concordanta sau amplifica ideile transmise.

Nici elementele verbale nu trebuie lasate la o parte. Poti alege sa pui ceva folosind doar cuvinte obisnuite sau dimpotriva sa folosesti fondul extins al limbii si metafore. Chiar daca este comunicata aceeasi idee, folosirea de cuvinte si expresii deosebite solicita din partea audientei un anumit efort si astfel ei vor avea senzatia ca fac ceva efectiv pentru a decodifica mesajul. Prezentarea in cuvinte simple are ca efect “netezirea” creierului, deoarece nu il supune la interpretari, tot materialul fiind deja “digerat”, si astfel cititorul/ascultatorul trage concluzii de genul: prost(cel mai frecvent) simplist, pueril, truism si alte cuvinte echivalente de la nivel de santier pana la cele care trebuie cautate in DEX.

Impanarea discursului cu tot felul de cuvinte sofisticate iar nu este buna. Va parea evident ca se fac eforturi deosebite pentru obtinerea unui vocabular elevat si atunci survine impresia de falsitate, decorarea textului doar de dragul de a parea impresionant si de buna calitate. Tin minte ca la un moment dat consideram Academia Catavencu drept o resursa de inspiratie. Cuvintele folosite de ei si exprimarile mestesugite ma cucerisera la un moment dat. Acum, dupa ce au trecut cativa ani mi se pare ca au pierdut mult din acel atu. Si la cuvinte si la subiecte. Dar asta e alta poveste.

Cand scrii posturi sau articole stilul e si mai important. Ceea ce vreau sa zic este ca e foarte greu sa aduci o idee originala, dar poti sa aduci cu un oarecare efort o forma originala. Din pacate aceste elemente nu se pot invata peste noapte. Pui cartea de elocventa sub perna sau asculti la casti omlette de fromage.

Unii oameni au acest talent altii il invata. Oricum este nevoie de un efort sustinut. Carcotasii de pe margine pot sa spuna de unul care vorbeste ca nu spune nimic de fapt dar ei nu ar fi in stare sa spuna atat de mult despre nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *