Expresii: A trece prin furcile caudine

Trecerea prin furcile caudine inainte sa devina o expresie relativ curenta a provenit de la un eveniment istoric, mai exact batalia din anul 321 BC dintre Romani si Samniti. In urma confruntarii nu au existat victime, deoarece romanii au fost prinsi intr-un defileu in care nu se gasea apa, si astfel au fost fortati sa negocieze o predare dezavantajoasa.

Batalia de la Furcile Caudine- fresca

Batalia de la Furcile Caudine- fresca

Sa vedem o definitie…

CAUDÍNE adj. (În expr.) A trece pe sub furcile caudine = a impune învinsului condiții umilitoare; fig. a supune unei critici severe. [Pr.: ca-u-] – După fr. [fourches] caudines, lat. [fauce] Caudinae.

Furcile Caudine reprezinta un loc inconjurati de munti si cu acces doar prin doua defileuri. Romanii care au intrat pe acolo la momentul respectiv au fost blocati inauntru de catre Samniti. In cele din urma Romanii au fost lasati sa plece, dupa mai mult timp petrecut in defileu. Astfel este ilustrata umilinta la care a fost supusa armata romana.

In era noastra, cand cineva trece prin furcile caudine este evident ca a fost cel putin rusinat mai probabil spre umilit destul de grav.

4 thoughts on “Expresii: A trece prin furcile caudine

  1. caty

    Cam slabut!!! la furcile caudine era mult lai mult de spus ati spus ca samniti i-au prins pe romani intr-un defileu dar nu ati spus ce i-au pus sa faca: sa se aplece si sa treaca pe sun o multine de furci asta i-a umilit nu ca au fost tinuti in defileu un timp. incercati sa va mai documentati puin inainte de a posta ceva, daca nu vreti sa fie incomplet. Sper ca nu v-am jignit. Astept doumente mai comlexe. Bye

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *