Expresii: A da ortul popii

Toata lumea cunoaste expresia “a da ortul popii” si faptul ca este echivalenta cu a muri. Totusi, de unde a originat expresia si cum a ajuns sa fie sinonima cu moartea?

Ort

Ort

Ortul este o moneda veche germana, echivalenta cu a patra parte dintr-un leu vechi. Si vorbesc aici despre un leu foarte vechi, nu cel ce a iesit din circulatia monetara in urma cu cativa ani 🙂

Aceasta moneda era folosit ca mijloc de plata catre preot pentru ceremonia de oficiere a inmormantarii. Pe parcursul timpului, in vorbirea noastra curenta a ramas doar cu sensul de a muri adica a da ortul popii, expresia fiind un arhaism.

Inafara de banul dat preotului, uneori se mai punea un ort pe pieptul sau in mana celui mort pentru a trece “vama” in lumea cealalta. In Franta veche exista obiceiul de a pune un ban in gura defunctului pentru a impiedica intoarcearea acestuia intre cei vii ca sa isi revendice bunurile lumesti.

5 thoughts on “Expresii: A da ortul popii

  1. Omega

    Una dintre informatiile cele mai interesante auzite astazi? Dar daca era moneda germana de ce aceasta vorba este de pe la noi? Si in ce perioada a existat aceasta moneda?

    Reply
  2. eli costache

    Ortul era o moneda veche in valoare de zece parale care era plata obisnuita pentru slujba religioasa de inmormantare. De aceea “a da ortul popii “a ajuns sa insemne :a-si da sfarsitul

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *