Cat costa un pachet de guma/tigari

Sa presupunem ca iti iei un pachet de guma. Ca sa fie simplu sa zicem ca a costat 5 lei. Se stie ce se intampla cu gumele: ori iti este ceruta ori daca esti finut, cand scoti pachetul si mai sunt oameni langa tine, le oferi si lor.

Problema e in felul urmator: Tu cumperi un pachet de guma cu 5 lei. Si are 12 lame. Asta inseamna ca o lama de guma costa 5lei/12buc, adica 0,42 RON. Ca sa fie mai simplu 50 bani pe bucata. Dar de obicei dintr-un pachet eu zic ca se duc pe la cunostinte vreo 3-4 lame. Asta inseamna ca pentru tine raman efectiv 8.

Daaaar, pachetul costa tot 5 lei, si a fost platit exclusiv, nu s-a facut cheta pentru el. Asadar 5lei/8buc(efective) inseamna un pret de aproximativ 0,625 RON/lama. Doar un pic mai mult. Daca luam acum pretul calculat al unei lame si inmultim cu numarul de lame(adica 12) ne iese pretul REAL al pachetului de guma ca fiind 0.625 X 12 si anume 7.5 RON!!!

Cu tigarile cred ca e si mai grav: avand in vedere ca un pachet e in medie cam 11 RON o tigara vine in jur de 0,5 RON, mai precis 0,55RON(pentru un pachet de 20 de tigari). Cum fumatorii sunt generosi, cred daca doneaza 5 tigari inseamna ca ei platesc 11 RON pe 15 tigari adica 0,73 RON/tigara. La 20 tigari un pachet ar costa cam 14,6 RON hai sa zicem rotund 15 RON, considerabil mai mult.

Deci, ce veti face data viitoare cand vi se va cere guma? Avem cateva optiuni:

 • nu am
 • asta e ultima
 • cari 2 pachete de guma: unul bun si altul ce a costat 1 leu, special pentru dat, ca sa nu pari chiar bulangiu

La tigari e un pic mai simplu: primele 2 variante se aplica si aici, dar daca fumezi ceva mai dubios, ai sansa ca respectivul sa fie descurajat de toxicitatea variantei de tutun si sa renunte, de ex daca e un Marlboro rosu lung.

Update: Se pare ca un caz asemanator se intalneste si la pachetele de servetele. Si acolo e indicat sa ai un pachet special, probabil marca nr.1, de dat la cine iti cere sa-si stearga nasul(1 buc) sau sa se stearga la fund(probabil mai tot pachetul).Partea buna e ca sunt mult mai ieftine :))

8 thoughts on “Cat costa un pachet de guma/tigari

 1. XtrimVerSuS

  Și totuși, erau acum ceva timp, niște pachete de guma capcana. Aveau o lama ieșita putin din pachet, iar pe ea un arc cu un gândac pe el, care sărea pe degetul cerșetorului când scotea lama din pachet. Cred că alea erau o metodă utilă anti-cerșetorie și aș mai căuta unul.
  În privința țigărilor, eu unul am scăpat, nu fumez. 😀

  Reply
 2. waven

  Sunt puţini fumătorii (spre inexistenţi!) care să ofere 25% din pachetul lor de ţigări altora în mod constant. Pachetul de ţigări este ceva mult prea sacru pentru a permite o asemenea risipă. Şi în niciun caz nu se face un obicei din a ceda aşa uşor drogurile 🙂

  Reply
 3. Cimil Cosmin

  Să nu uităm de partea în care noi suntem ”cerșetorii”, pentru că da…se mai întâmplă și trebuie să recunoaștem. Așa că atunci ieșim și noi ”în plus”. =))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *