Apelurile false la 112, pretext de control

Acum cateva zile am vazut o stire prin care un deputat (Petru Movila) propune o initiativa legislativa: Este vorba despre legitimarea in momentul cumpararii unei cartele SIM prepay de telefonie mobila, si in plus obligativitatea declararii datelor personale pentru utilizatorii existenti in termen de 6 luni.

Sa se prezinte in stare de urgenta :D

Sa se prezinte in stare de urgenta 😀

Motivele fluturate pe sub nasurile ascultatorilor disciplinati de stiri in principal par sa fie doua: fraudele tot mai numeroase si apelurile false la 112(numarul de urgenta).

Sa vedem cum legitimarea utilizatorului poate descuraja aceste practici: Sa zicem ca vrei sa dai un telefon de amenintare cu bomba la scoala pentru ca n-ai chef sa te ridici din pat. Pare relativ simplu sa convingi un aurolac cu buletin sa-ti cumpere o cartela pentru o vodka proasta sau o sticluta de bronz de sobe.

Acum, daca e vorba de apelurile false la 112: De exemplu, iti dai seama ca ai brusc nevoie de un girofar si de unde sa cumperi asa ceva daca nu de la o ambulanta. In acest caz mistoul pare evident. Dar poate ai un motiv mai subtil: fiind suparat pe unii vecini invoci o ambulanta cu sirena pornita in parcarea blocului tau si astfel reusesti sa captezi atentia pensionarilor gura-casca dornici sa afle cine a facut stop-cardiac.

Ce nu au spus “oamenii legii” si nu am observat nici la stiri e faptul urmator: Poti sa suni la 112 si fara cartela! Da, am zis-o si unii o sa zica ca am contribuit la cresterea anarhiei telefonice. 112 e de fapt un standard (in Uniunea Europeana) si presupune ca oricine poate sa sune in conditii minime de pe orice telefon. Chiar daca respectivul are tastatura protejata cu un cod de acces, apasand pe butoane 112 va putea sa apleze serviciul. vorba aia, doar nu era sa ne impiedicam in codul tau cand asta se da aici de ceasul mortii. Sau in cazul mai simplu, cel care are telefonul in mana, nefiind posesorul acestuia nu stie sa deblocheze tastatura.

Dar dupa cum am vazut pe unele forumuri/comentarii pe marginea acestui articol, mereu vor fi cei care ” nu au nimic de ascuns” si vor fi fericiti ca acesta initiativa va aduce un plus de siguranta lumii in care traim, ingradind miscarea libera a teroristilor care se impiedica in cartele prepay.

Cum terorismul in Romania nu e chiar la moda, ma gandesc la utilizari alternative a faptului ca identiatea vorbitorilor este cunoscuta:

– santaj pe baza relatiilor extraconjugale de la indivizi care au ceva de pierdut sau pot plati sume interesante de bani

– cu ajutorul utilizarii unor programe ceva mai avansate de analiza vocala identificarea cuvintelor cheie si a obiceiurilor indivizilor pentru a folosi informatiile in scopuri de publicitate targetata

Daca mai imi vine vreo idee o sa o adaug pe aci.

Intre timp tineti minte ca puteti sa sunati la 112 fara cartela. Deci daca va plictisiti sambata seara, sau vreti sa fiti cu adevarat rau, de exemplu de Pastele care urmeaza si romanii vor face “exces la mancare” si ambulantele vor fi aglomerate cu siguranta, puteti sa faceti niste apeluri false la salvare si astfel, statistic ati diminuat sansele unora de a mai trai.

One thought on “Apelurile false la 112, pretext de control

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *