WiFi-ul, 3G-ul si radiatiile

Exista oameni carora le e frica de telefoane mobile. Au vazut la televizor mai recent sau mai demult “studii” care spuneau ca acestea “ar putea” provoca, si anume, cancer. Pana una alta, nu s-a dovedit nimic, insa asta nu ii impiedica pe unii sa stabileasca valori pentru SAR-ul telefoanelor (un indice ce ne spune despre cantitatea de energie absorbita de tesuturile organice). Comercial vorbind, un SAR mic determina un telefon mai scump. Bine, cand esti la tara te urci in copac cu telefonul tau cu SAR mic ca sa prinzi semnal de la antena ce se afla peste 2 dealuri.

Nu as vrea sa vorbesc chiar acum pe larg despre radiatia emisa de un telefon mobil, ci mai ales despre radiatia specifica unui anumit protocol de comunicare wireless denumit in mod uzual WiFi sau Wireless. Numele de botez al acestui protocol este IEEE 802.11 b,g,n. Din nou, sar pana una alta peste variatiile (destul de mari de altfel) intre standardele b, g si n(n are puterea cea mai mare).

Mai bine sa vorbim despre PUTERE. Da, puterea undelor electromagnetice emise de telefoane(3G, GSM, GPRS, EDGE etc.) , respectiv de routere(cutia in care intra o sarma si ies unde nevazute) pe de o parte si laptop-uri, telefoane mobile, iPad-uri si alte tablete necunoscute pe cealalta parte.

Puterea e un cuvant foarte utilizat, de multi connaiseuri pentru a vorbi despre becuri, aer conditionat si motoare. Fie ca e masurata in watti, fie ca e masurata in cai putere(1CP = 736Watti), e tot aia: Energie intr-o unitate de timp. Adica de exemplu, eu pot sa mut o gramada de nisip cu roaba in 7 ore, sau cu o basculanta in 10 minute. Energia cheltuita e aceeasi pentru ca am mutat aceeasi cantitate de nisip, dar din ochi se vede ca basculanta are o putere oarecum mai mare. – Basculanta wins.

Foarte interesant in povestea noastra e proprietatea unor dimensiuni fizice, printre care  si puterea undelor electromagnetice de a varia in functie de patratrul distantei fata de sursa. Altfel spus, intensitatea puterii unei antene scade de 4(patru) ori daca ne departam de 2 ori fata de sursa. Si pentru ca o poza face cat o mie de cuvinte, a venit momentul sa fac o economie la tastat, piratand(se poate pirata de pe wikipedia?) aceasta fotografie de arta (desen tehnic):

Inginereste

Inginereste

Deci, daca avem o antena omnidirectionala (cum e cea de la telefon, router etc.) ce emite unde uniform pe o sfera, puterea se distribuie pe suprafete din ce in ce mai mari pe masura ce te departezi. La distanta r avem puterea P, la distanta 2r avem puterea P/4 iar la 3r v-ati prins p/9. Cat de cat sper ca am lamurit-o p-asta

Mai departe, cat de mult strangem la piept dusmanul? Cu telefonul se stie, stam in buzunar langa cojones. Mai nou se intampla sa aiba si wireless daca e smartphone. Multe telefoane au si posibilitatea de a stabili o conexiune de date (3g de obicei).

Un laptop sta de obicei pe masa. Nu prea il mai tinem in poala, tot de frica, s-a auzit ca dauneaza mostenitorilor. Caldura e problema de fapt, dar asta e alta discutie. Pentru cine nu stie, antena se afla in partea care se ridica si adaposteste ecranul, de obicei in partea de sus. Pana la capul tau sa fie o distanta de 1 metru. Bine ma, ziceti voi, dar si telefonul il tin pe masa! Asa e, dar in metrou, unde e semnalul slab si se chinuie sa prinda semnal?

Pe aceasta pagina de la Wikipedia se poate vedea puterea maxima in watti a catorva dispozitive de care ne bucuram in viata de zi cu zi, acasa sau la birou. Cum stati la capitolul cuptoare cu microunde?

Ce e de retinut?

2W puterea unui telefon GSM 900 MHz, asa cum avem noi pe Vodafone, Orange. Cosmote a fost de cand lumea (Cosmorom) pe 1800M Hz

32 mW puterea unui transmitator wifi de pe laptopuri

100mW puterea standard a unui router

Acum, daca luam in considerare si variatia puterii cu distanta(mai ales cu patratul distantei) si distanta la care ne situam de aceste jucarii, e evident ca un telefon mobil radiaza considerabil mai mult decat un biet laptop fara fir…

Ca sa nu ne incurcam la ordinele de marime, 1Watt = 1000 miliWatti.

Pentru o parerea de incredere, World Health Organization spune cate ceva aici, fara sa intre in detalii picante(tehnice).

Asa ca, ce scuza ai ca sa nu pui un router in casa? De frica? La naiba, avand in vedere ca are 100 mW si sta la vreo 2-3 metri de tine, e ca si cum n-ar exista. Mai multe griji mi-as face pentru telefonul care suna (atunci e putea mai mare) cand e in buzunar si dup-aia vorbesti la el cu orele, fara handsfree sau Bluetooth(ca introduce radiatii in plus). Din nou la naiba, un dispozitiv bluetooth nu poate nici sa omoare o musca cu cei 2.5mW.

Si nu uitati de furtunile solare 🙂

4 thoughts on “WiFi-ul, 3G-ul si radiatiile

 1. Andrei

  Bravo, bun articol, ai pus punctul pe I.

  Ce crezi, niste doctori din Italia i-au spus unei cunostinte cand era insarcinata sa desfiinteze wifi-ul de acasa…no comment

  Reply
 2. Marcel

  Daca eu nu le vad, sau nu le simt nu inseamna ca nu exista. Daca pe mine inca nu m-au afectat, sau inca nu-mi dau seama ca m-au afectat nu inseamna ca nu dauneaza.
  Citeste te rog studiile celor de la Bioinitiative.Sunt multe acolo si vei vedea ca densitati de putere de 10microW/mp determine efecte biologice.
  Scopul este sa minimizam…..imi este mai comod sa renunt la WIFI in casa si sa trec pe cablu decat poate sa renunt la un apel de 2 min care il pot considera important.
  Tine cont te rog ca avem si routere care au o putere semnificativ mai mare de 100mW si de asemeni tine cont ca vorbim de frecvente diferite 900/1800 vs 2500/5000….deja intram in alt capitol.
  Fiecare face ce crede

  Reply
 3. Ady

  Daca acel medic i-a vorbit doar despre WIFI atunci e rau. Daca i-a spus si despre telefon mobil, cuptor microunde, telefon DECT, baby monitor wireless atunci este foarte bine.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *