Noaptea bibliotecilor – o noapte prea scurta

Noaptea Bibliotecilor a fost ieri si a inceput devreme. Obiectivele turistice ar fi fost mai multe, dar eu am reusit sa ajung doar la doua: BCU si Biblioteca Academiei. Conform traditiei, s-a facut turul institutiei, ascultarea cucernica a informatiilor furnizate de angajatii nedormiti la ora aceea tarzie si am fost luati in primire si de niste fete promotionale ce incercau sa ne plasez pliculete de cafea.

Noi am ajuns mai tarziu adica pe la 11. La BCU rulau fin niste filme 3D si aveau la dispozitie si ochelari potriviti scopului, adica de vizualizare 3D zice-se. Am vazut aula/sala de conferinte ce avea si loje/balcoane, inclusiv cabine pentru traducatori. Pana la Biblioteca Academiei am mers repejor pe Calea Victoriei. In curte ajunsi am fost intampinati de niste oameni frumosi, normal. O parte interesanta au fost niste omuleti de la Moara de Hartie ce au adus o presa portabila cu care am imprimat pe un carton cateva cuvinte cu litere de plumb culese manual. Urma sa fie si un concert de muzica bizantina, dupa cum am vazut sustinut de niste *calugari. Nu m-am aratat interesat de manifestarea cultural-literar-artistica, dar imi parea putin rau: audienta era cel mult in acelasi numar cu numarul interpretilor, printre care si personalul de la biblioteca.

Moara de hartie

Moara de hartie

Venind vorba de personal, am inteles ca datorita unor motive neclare(financiar/politice/administrative/etc) nu s-au putut acorda bonusuri personalului bibliotecii ce a stat pana tarziu in noapte la dispozitia putinilor vizitatori. Nasol. Mergem mai departe.

noaptea bibliotecilor

Noaptea Bibliotecilor

De la ora 1(da, noaptea!) a inceput un fel de conferinta/masa rotunda despre bloguri si biblioteci. Si chiar am stat pana la sfarsit, influentat probabil si de prezenta numelor sonore ce urmau sa participe: Adrian Ciubotaru, Dragos Butuzea si Costi Rogozanu. Desi tema se voia o explorarea a relatiei ce exista sau va exista intre biblioteci si bloguri/bloggeri, discutia a alunecat in principal pe cateva teme inguste zic eu: digitizarea materialelor din arhiva bibliotecii, disponibilitatea online a acestor materiale, aducerea la cunostinta publicului despre resursele respective. A fost si directorul bibliotecii prezent si a oferit multe lamuriri suplimentare la unele intrebari. Astfel am aflat ca deja 60% din caietele lui Eminescu sunt deja in forma digitala deoarece erau intr-o forma destul de avansata de degradare. Din pacate discutia a gravitat o perioada si in jurul lui Eminesc ca si cum altceva nu mai exista. S-a adus si politica in vorba, s-a dat si twitturi nesimtite vis-a-vis de Rogozanu si chiar de directorul bibliotecii. Unele au fost sterse 😀 Dar asta facem toti cand ne ia gura pe dinainte, nu? 🙂 Asa ca nu mai continui.

Per total a fost o discutie interesanta despre convergenta bibliotecilor din Romania si a online-ului. De maine ne vom intoarce la Facebook, bloguri si vom citit carti doar daca e neaparata nevoie sau pur si simplu aveam acest microb. Nu o sa ma erijez in mare carturar asa ca cel mai probabil nu o sa meg prea des la biblioteca. Tot ce am nevoie exista evident cel putin si in format electronic. Cartiel raman bune ca material de studiu mai ales pentru cei ce studiaza chestiuni istorice, vechi etc. Pana si revistele sunt incete pe langa internet. Orice material devin invechit inainte ca cerneala sa se ususce pe hartie.

Revening la Noaptea Bibliotecilor se poate zice ca a fost un eveniment relativ popular dar cu o prezenta mediocra. Ne vedem la Noaptea Agentiilor unde se va da si cate ceva de mancare si de baut din partea casei(caselor). Sa vedem acolo gloata creativa 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *