Cum sa faci blogging plagiind cu grija

Cateodata e greu sa gasesti idei pentru a scrie pe blog, desi probabil dupa o oarecare perioada nu mai e asa greu. Personal, gasesc ca cel mai grele sunt primele minute in care incerci sa faci ceva, pentru ca te apuca sila, lenea etc. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum…

Sa zicem ca citesti un articol interesant in engleza pe vreun oarecare site. In timp ce citesti articolul, iti vin idei: cum vezi tu problema, poate comentarii pe marginea subiectului si obiectii pe care le ai. Dar poate ca articolul este destul de bun(si tu nu ai idei complementare) si te tenteaza sa il oarecum traduci/plagiezi(ca tot e la moda subiectul), bineinteles, fara a da sursa. Normal, strategia functioneaza cand tema articolului e o idee, concept, metoda, prezinta ceva fara a avea un caracter efemer(exclus stirile). Unul din obiceiurile care personal imi displac este traducerea prosteasca a glumelor din engleza. Zic prosteasca deoarece pentru oricine stie putina(mai mult) engleza este foarte evidenta ca expresia/fraza/etc. suna fortata, ceea ce inseamna ca a fost tradusa dupa mintea si priceperea celui care a dat-o, sau, cum probabil se intampla de obicei, respectivul a preluat duma si el la randul lui.

Si atunci, ce e de facut cand vrei totusi sa prezinti un articol ca fiind creatie cat de cat proprie, fara a fi aratat cu degetul?

 • cauta un site de agregat stiri pe domeniul interesant cat mai obscur
 • gaseste un articol interesant pe care ai putea sa-l preiei
 • pentru a te indeparta mai mult de sursa, citeste comentariile. de multe ori se gasesc link-uri catre informatii asemanatoare sau cel putin pe aceeasi tema
 • dupa (putina) documentare scrie articolul
 • publish dupa o luna.(!!!)

Desi plagierea asta pare simpla, se pare ca pana la urma este necesara destul de multa munca pentru a realiza ceva relativ decent. Pana la urma nu am sustinut copierea nesimtita a articolelor. Desi oricand pentru cei grabiti exista Googlge Translate.

Sunt bloggeri care abordeaza oare aceasta strategie, sau una asemanatoare? Mi se pare interesant de aflat, desi probabil nu ar recunoaste. Apreciez orice semn primit pe orice cale, fie si sub forma de comentariu pe blog nepublicat(pentru a proteja sursele :p )

3 thoughts on “Cum sa faci blogging plagiind cu grija

 1. SMURDBIHOR

  Merg pe strada “si-mi vin idei”.Citesc articole si “iar imi vin” :).Imi vine sa comentez de mor,citeodata. Mai copy-paşte uneori da’pun si sursa,de obicei in clar :).
  Partea proasta este ca majoritatea articolelor “ce-mi vin” ramin in “draft-u mintii” 🙁

  Reply
 2. waven

  Roata a fost deja inventată acum mulți ani. Dacă scrii despre frumusețea femeilor tunse scurt sau despre mașinilor decapotabile verzi ori cum să crești gândaci de bucătărie în aragazul vecinilor, este imposibil ca cineva, cândva, undeva să nu fi scris deja despre același lucru. Și asta nu-i plagiat decât dacă ții cu ursul 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *