Ymens – solutie cloud computing made in Romania

Am participat ieri la conferinta de presa sustinuta de Ymens – divizia de cloud computing a companiei TeamNet, o solutie 100% romaneasca ce ofera servicii adecvate pentru managementul companiilor private din zona IMM din Romania.

Cateva cuvinte despre “cloud computing” intai…

Conceptul de cloud computing este o expresie din ce in ce mai intalnita in conversatiile de natura tehnica din ultima perioada si se refera in principiu la inlocuirea serverelor proprii ale unei companii in “cloud”. Altfel spus, in loc sa ai propriul datacenter ce presupune niste costuri relativ ridicate(camera de server, aer conditonat, server(e) de rack, personal de intretinere(administrator de retea + administrator aplicatii specifice), toata tehnologia este externalizata catre o firma specializata, rezultand in final costuri totale in domeniu diminuate.

In cazul de fata, Ymens au propriul data center ce ofera o multitudine de aplicatii pentru managementul intreprinderii si nu numai adaptate cerintelor pietei romanesti.

Dintre serviciile oferite de Ymens, trei dintre acestea sunt in mod deosebit evidentiate: INDEX, INTRANET si COMERCIANT.

INDEX ofera solutii de management al documentelor dintr-o firma, dispunand de un spatiu initial de stocare de 10GB. Astfel, angajatii au un acces integrat la documentele din firma.

Solutia INTRANET ofera managementul integrat al resurselor companiei precum si gestiunea concediilor salariatilor firmei. Este de asemenea posibil un acces granulat la informatie in functie de utilizatorii autorizati.

Alta solutie importanta este aplicatia COMERCIANT ce reprezinta o platforma de CRM cu ajutorul careia se poate eficientiza relatii cu clientii companiei.

Partea de business fiindu-mi oarecum straina am incercat sa mai ma intereseaz de back-end-ul solutiei.

Astfel, am aflat ca aplicatia este realizata in dot.NET iar intefata este realizata in Silverlight. Avand in vedere ca Microsoft va retrage in curand suportul pentru Silverlight, cei de la Ymens au anuntat ca pana la sfarsitul anului curent(2012) vor trece intreaga interfata pe HTML5.

Desi solutia este denumita una de “cloud”, totusi nu este vorba de o solutie implementata asa cum se intelege in cazul unei solutii oferita de exemplu de Amazon Web Services. Dar, avand in vedere ca o astfel de solutie este destinata angajatilor unei firme, avand prin definitie un acces de tip intranet, nu este nevoie de o extensibilitate rapida a capacitatii de calcul. Nu de altceva, este putin probabil ca numarul de utilizatori simultan sa creasca brusc ca in cazul in care o pagina devine virala datorita unui servicii cum este Reddit si confruntandu-se brusc cu un varf de trafic. Cel mult poate fi vorba despre o suplimentare rapida a spatiului de stocare, fapt ce se realizeaza relativ repede(in mai putin de o zi – ceea ce este suficient).

Costul unei astfel de solutii variaza intre 3 si 15 euro per angajat, astfel ca pentru o firma cu 100 de angajati costurile totale ar putea ajunge pana la 1500 de euro, o suma chiar mica pentru o firma de aceasta marime. Doar luand in considerare o aplicatie enterprise ce necesita server propriu si datacenter, vorbim dintr-o data de costuri de cel putin 50 de ori mai mari.

Bonus: conferinta de presa a inceput cu un spectacol de improvizatie sustinuta de catre cei de la Ymens in colaborare cu actori de la compania de teatru D’AYA. Eu am mai participat la astfel de spectacole, chiar am facut niste cursuri de improvizatie, dar trebuie sa recunosc ca utilizarea unui spectacol de improvizatie pentru o cascadorie de inceput la o conferinta de presa mi se pare o idee originala. Bine primita de altfel de catre public, mai ales ca o parte din “actori” au fost amatori.

Un articol bine documentat se poate gasi la nwradupe blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *