Google Reader se inchide – alternative Bloglines si altele

In urma cu putin timp, Google a anuntat printr-un mesaj ca va renunta la popularul serviciu de citit RSS-uri, Google Reader. Cum serviciul este relativ utilizat si multi utilizatori depind de parcurgerea acestor RSS-uri, au aparut deja reactii de revolta pe blogurile externe, probabil in cursul zilei de azi si la noi se vor gasi destul. Mai bine sa vedem ce se poate face.

Citez din anuntul de pe blogul oficial Google

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Deci e clar. Se inchide taraba in curand, iar solutia e exportul datelor si importul acestora intr-un serviciu asemanator.  Primul care mi-a venit e Bloglines, dar nu e singurul.

In primul rand trebuie exportate datele din Google Reader.

De la Reader Settings -> Import/Export -> Export your information – Download your data through Takeout

Procesul e simplu si nu cred ca mai trebuie documentat cu screenshot-uri. (Create Archive – Download)

Apoi se extrage arhiva care contine mai multe fisiere. Cel interesant se subscriptions.xml (o sa mai ceara introducerea parolei)

Acum, trecem la Bloglines. Se creeaza cont nou pentru cine nu avea si dupa aceea, e un buton in stanga sus “Add content”. La “Add a feed”, in dreapta se ofera optiunea de a importa un fisier.

Bloglines

Bloglines

Import -> Choose file, si punem subscriptions.xml. Totul e gata.

Ca idee, Bloglines nu cred ca e neaparat mai bun ca Google Reader(acesta avea integrarea cu restul serviciilor Goolge) dar pana una alta e o alternativa. De asemenea stergerea tuturor feed-urilor e cam greoaie, dar nu cred ca e o problema.

O alta solutie online ar mai fi Feedly pentru Chrome(extensie), dar exista si pentru Android, iOS. (La ora asta nu merge, probabil toti au dat buzna pe Feedly. Presupun ca le-au crescut si actiunile daca au asa ceva 😛 )

Exista si aplicatii de Windows pentru astfel de probleme, am dat peste FeedDemon, ei spun ca se poate sincroniza cu alte device-uri. Totusi e mai simplu cand nu e nevoie de sincronizare, si toate datele se afla in cloud. Dar din pacate…

6 thoughts on “Google Reader se inchide – alternative Bloglines si altele

 1. Alexandru

  Bloglines de fapt e Netvibes. După ce mi-am aglomerat Google Reader-ul, am folosit o perioadă Netvibes și mi-a plăcut mult faptul că poți grupa feed-uri pe dahsboards și tabs. Te ajută destul de mult dacă urmărești multe feed-uri (500+). 🙂

  Reply
 2. Serban

  Foarte bun articolul tău!
  Nu știam de Bloglines, dar mi-am creat cont datorită ție! L-am personalizat astfel încât să îmi arate feedurile ca listă, nu tip widget. Pare mai aproape de Reader.

  Reply
 3. Titus

  Connected to Feedly. Totuși nu-mi place cum face afișarea pe cateogrii – le pune în funcție de site, nu de dată când intri pe foldere.

  Reply
  1. mihnea Post author

   Feedly l-am descoperit mai demult dar nu l-am folosit. Cred ca de la tine am auzit de bloglines acum vreo 2-3 ani 🙂

   Reply
 4. Pingback: Despre SPAM si superSPAM | Mihnea Beldescu

 5. Pingback: Ne luăm adio de la Google Reader « Raimondo-Mario Rupp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *