Prieten, Amic, Cunoștință?

Să presupunem că ești în oraș la o un suc/cafea/bere cu cineva. Sună telefonul, răspunzi iar persoana printre alte întrebări, formulează și una oarecum incomodă: “Cu cine ești?”. Presupunând că respectivul nu o cunoaște pe persoana respectivă, cum răspunzi, având vedere că cel cu care ești la masă aude conversația?

Prieteni - Amici - Cunoștințe

Prieteni – Amici – Cunoștințe

Un prieten: în principiu n-ar trebui să fie nicio problemă, cel din fața ta știe că îl consideri prieten cu toate atribuțiile necesare. Ar fi păcat totuși ca tu să-l consideri prieten și el ceva mai puțin.

Un amic: Aici cred că e cel mai delicat. Din felul cum spui “un amic” se poate aproxima distanța emoțională dintre tine și respectivul, fapt ce ar putea cel putin să-l indispună, eventual să-și reconsidere atitudinea față de tine dacă până în momentul respectiv te-a considera prieten.

O cunoștință: Dacă te referi la cineva ca fiind o cunoștință, probabil că relația voastră nu a început cu foarte mult timp în urmă, sau cel puțin nu ați avut ocazia să o aprofundați pentru a vă muta către zona de amiciție, respectiv prietenie.

Mai nasol e atunci când oameni pe care i-ai considerat prieteni, dintr-un motiv sau altul devin amici și în cele din urmă cunoștințe. Eu aș invoca aici timpul petrecut în comun ca fiind un factor decisiv. Dar timpul de multe ori este un efect și nu neapărat cauza care duce la slăbirea legăturilor dintre două persoane. De multe ori interesul pentru celălalt scade, fapt ce se manifestă într-un face time în continuă descreștere.

4 thoughts on “Prieten, Amic, Cunoștință?

  1. Irina Bărăgoi

    So deep! Undeva acolo sus, printre cifre mari de trafic, Radu F. Constantinescu este mândru de tine! Dacă la sfârșit spuneai că îl vei păstra mereu în suflet, mai puneai și un citat inspirațional și o poză de pe Shutterstock, ar fi devenit un articol viral despre evoluția deteriorării unei prietenii. You’re not ”friends” if you don’t push back! :)))))

    Reply
  2. Șerban

    Încep să înțeleg ezitările tale, când vorbești la telefon de față cu mine. Pentru mine ești prieten. Împărtășim același sentimente, pisi? 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *